Masaža beba – dodir majke kao dokaz ljubavi

Masaža je jedno od najstarijih terapeutskih sredstava, koje se prvenstveno primenjuje za ublažavanje određenih tegoba. Danas se, zbog izuzetno pozitivnih dejstava, primenjuje i kod zdravih osoba, u cilju unapređenja zdravlja. Da li se preporučuje i kada je reč o bebama?

O tome smo razgovarali sa Anđelkom Kotević, šefom Dežurnog centra «Halobeba» pri Gradskom zavodu za javno zdravlje. Ona nam je objasnila zašto je i koliko važna masaža beba.

 

Od kada se primenjuje masaža beba?

- Primena masaže kod beba je praksa stara više hiljada godina. To je stari običaj u kulturama mnogih naroda, naročito u Indiji, kao i delovima Rusije i Kine. U novije vreme, efekte masaže na rani rast i razvoj deteta su potvrdila brojna klinička ispitivanja, odnosno rezultati rada sa decom.

Zašto masaža beba?

- Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze roditelja sa detetom. Dodir je svakoj bebi neophodan, nezamenljiv za razvoj, osećaj sigurnosti i dobro stanje.

Zapravo, masaža jača detetovu emotivnu povezanost sa roditeljima, popravlja raspoloženje, umiruje napetost, jača cirkulaciju, poboljšava disanje, imunitet, varenje, sprečava i umanjuje bolove koji nastaju zbog grčeva, pomaže pri spavanju.

Kako masirati bebu?

- Tokom masaže, važno je da pokreti budu nežni i sigurni (nesigurni i mlaki pokreti iritiraju bebe, kao i većinu odraslih). Dok masirate bebu, ne prekidajte kontakt. Neka svakog trenutka - ako ne obe, barem jedna ruka dodiruje i masira bebu, tako da masaža ima kontinuitet. Sve vreme dok traje masaža, nežno gledajte svoju bebu, pričajte joj, šaljite joj poruke ljubavi. Tako stimulišete sva čula, a gledanjem u oči uspostavljate intenzivnu vizuelnu komunikaciju. Manje delove tela masirajte vrhovima prstiju, a veće celim dlanom. Da biste naučili koliki pritisak odgovara vašoj bebi, uradite sledeće: zatvorite oči i prstima pritisnite svoje kapke, sve do osećaja neprijatnosti.

Kada se može početi sa masažom?

- Odmah posle rođenja, bez ikakvog straha. To će bebi puno pomoći u navikavanju na novu sredinu. Dok pupčani patrljak ne otpadne, ne treba masirati stomačić i regiju oko pupka. Na samom početku, masaža treba da traje dva-tri minuta, a masiraju se samo neki delovi tela: grudi, nožice, leđa... Postepeno treba povećavati i trajanje masaže i delove tela koje masirate. Kada beba navrši mesec dana, celokupna masaža njenog tela može da se radi u trajanju od 10-15 minuta. Zapravo, vreme trajanja masaže zavisi od bebinog raspoloženja. Masaža daje detetu dodatni osećaj sigurnosti, a time i samouverenost za kasniji život.