Kako se masiraju bebe?

Ako je beba sita i suva a i dalje plače, ono što joj je potrebno najverovatnije je dodir. Ovo je naročito važno u prvim mesecima života kada preko ostalih čula, zbog njihove nerazvijenosti, ne može da ostvari dobru komunikaciju. Može se reći da je dodir neophodan za normalan razvoj deteta i zato se o tome vodi računa  u prvim danima kod prevremeno rođenih beba. U praksi se pokazalo da uz redovnu terapeutsku masažu, deca više dobijaju na težini i brže sazrevaju.

U kom uzrastu početi sa primenom masaže?

Sa masažom se može početi odmah nakon rođenja deteta bez ikakvog straha, naprotiv, masaža će bebi puno pomoći u navikavanju na novu sredinu. Potrebno je samo voditi računa o pupku, ako nije otpao.  U prvim nedeljama može se primenjivati nekoliko zahvata u trajanju od 2 do 3 minuta, a već nakon navršenog meseca i čitav program koji traje 10 - 15 minuta.

Kada masaža najviše prija bebama?

Najbolje vreme za izvođenje masaže je kada je beba raspoložena a naravno i osoba koja primenjuje masažu. Najbolje je da to bude pola sata nakon jela da beba zbog gladi ne bi bila uznemirena i da nakon masaže usledi kupanje da bi se potpuno opustila.